Dzień dobry!
Pogoda za oknem nie rozpieszcza.
Pochmurno, zimno i mokro - jedynie świeże owoce przypominają mi, że lato nadal trwa. Bez codziennego dostarczania odpowiedniej dawki słodkości do organizmu ciężko byłoby zachować dobry humor i pogodny nastrój.
Na dziś proponuję coś zarówno słodkiego, jak i ciepłego - idealna propozycja na jesień w środku lata!
Pogoda za oknem nie rozpieszcza.
Pochmurno, zimno i mokro - jedynie świeże owoce przypominają mi, że lato nadal trwa. Bez codziennego dostarczania odpowiedniej dawki słodkości do organizmu ciężko byłoby zachować dobry humor i pogodny nastrój.
Na dziś proponuję coś zarówno słodkiego, jak i ciepłego - idealna propozycja na jesień w środku lata!
Crumble z malin i nektarynek czas - start!
Potrzebne będą:
- 2 kubki malin
- 3 nektarynki
- 200 g mąki
- 2,5 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- skórka otarta z połowy cytryny
Przygotowanie:
Owoce myjemy, nektarynki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni topimy łyżeczkę masła i przez 5 min. smażymy na niej owoce. W tym czasie wyrabiamy kruszonkę - na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe masło, brązowy cukier i skórkę cytrynową po czym zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto.
Podsmażone owoce przekładamy na okrągłą blaszkę bądź do naczynia żaroodpornego i posypujemy kruszonką, tak by dokładnie wszystko przykryć.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok 15/20 min. Ciepłe crumble najlepiej smakuje z ulubionymi lodami.
Warto teraz wykorzystywać w kuchni wszystkie sezonowe owoce, bo już niedługo pozostanie nam po nich jedynie wspomnienie i tęsknota do ich naturalnej słodyczy.
Smacznego!
Owoce myjemy, nektarynki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni topimy łyżeczkę masła i przez 5 min. smażymy na niej owoce. W tym czasie wyrabiamy kruszonkę - na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe masło, brązowy cukier i skórkę cytrynową po czym zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto.
Podsmażone owoce przekładamy na okrągłą blaszkę bądź do naczynia żaroodpornego i posypujemy kruszonką, tak by dokładnie wszystko przykryć.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok 15/20 min. Ciepłe crumble najlepiej smakuje z ulubionymi lodami.
Warto teraz wykorzystywać w kuchni wszystkie sezonowe owoce, bo już niedługo pozostanie nam po nich jedynie wspomnienie i tęsknota do ich naturalnej słodyczy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz